Meteen naar de inhoud

Vliegende start heren- en damescompetitie

Maandagavond 4 maart 2019, een avond die voor velen in het teken staat van carnaval. Voor onze heren en dames geen carnaval, maar de eerste wedstrijd in respectievelijk de heren- en damescompetitie.

Het herenteam (A-klasse) bestaat uit Bas Onderwater, Koen Oosthoek, Nico de Mooij, Geert Verhave en Daan Zandbergen. Zij speelden hun eerste wedstrijd tegen de mannen van BC Leiden. Winst vanavond zorgt automatisch voor een (tijdelijke) koppositie in de poule, omdat concurrenten BK Noordwijkerhout en Conquesto (Zoetermeer) pas vrijdag aan de bak mogen. Voor BC Quintus begint de competitie pas op 15 maart.

De mannen van Bacluvo beginnen sterk aan hun wedstrijd, en na de eerste twee dubbels staat er een 2-0 op het scorebord. Het duo Bas/Koen weet de wedstrijd naar zich toe te trekken na een spannende driesetter. Nico en Geert komen niet in gevaar en slaan hun tegenstanders in twee sets van de baan. Onze heren zijn scherp en laten ook in de singles geen punten liggen. Na anderhalf uur spelen zijn de eerste zes wedstrijden van de competitie gewonnen. Het klasse-verschil is duidelijk te merken wanneer Geert en Daan samen op de baan staan. Als de tegenstander al het idee heeft nog een puntje te kapen, dan is die hoop snel vervlogen. Het duo uit Voorhout wint overtuigend in twee sets, geen vuiltje aan de lucht! Of toch? Koen en Nico moeten de eerste set nog warm draaien. Als je niet (vaak) samen speelt is het in het begin toch even aftasten. Gelukkig hebben de mannen hier maar één set voor nodig, en worden de tweede en derde set zonder al teveel moeite gewonnen. De eerste 8-0 overwinnen is een feit!

Het damesteam (A-klasse) bestaat uit Petra Kramer, Debbie Onderwater, Michaela de Mooij, Martine Verhave, Marcelle van Werkhoven en Lily Gijsen. BC Zeemeeuwen wordt in haar eerste wedstrijd direct geconfronteerd met onze dames. Sportief, fanatiek en leergierig. Twee jaar geleden is het team van Bacluvo, in bijna dezelfde samenstelling, kampioen geworden in de A-klasse. Vorig jaar kon er geen team worden samengesteld, omdat Michaela en Martine tijdens de najaarscompetitie in de vierde divisie uitkwamen. Speelsters in deze divisie zijn uitgesloten van deelname aan de damescompetitie. Bij binnenkomst worden we met open armen ontvangen door alle carnavalsvierders, die bezig zijn aan een kroegentocht in sportcafé “de Tulp”. Altijd leuk, zoveel publiek!

Ook de dames beginnen overtuigend aan hun eerste wedstrijd van het seizoen. Michaela/Martine en Petra/Marcelle laten hun tegenstanders alle hoeken van de baan zien. Weinig fouten, goede communicatie en tactisch inzicht brengen de dames van Bacluvo naar een overwinning. Martine mag vervolgens aan de bak in haar single tegen de 19-jarige Julia de Winter. Toegegeven moet worden dat de score behoorlijk vertekenend is. Het duurt bij Debby even voordat zij doorkrijgt dat de shuttle toch iets minder snel is dan gedacht. Na een achterstand weet Debby haar wedstrijd in de slotfase in het positieve te beslissen. Michaela en Marcelle hebben weinig moeite met hun tegenstanders. Dit betekent een 6-0 voorsprong en nog geen set verloren (!). De derde dubbel wordt gespeeld door Petra en Martine. Nooit eerder hebben deze dames samen een wedstrijd gespeeld, maar daar is weinig van te merken. De eerste set wordt overtuigend gewonnen met 21-6. En dan is het zaak om niet ‘te makkelijk’ te gaan denken en fel te blijven. Lange tijd gaat het gelijk op in de tweede set, maar bij een stand van 16-16 trekken onze dames de teugels even strak aan. De partij wordt gewonnen met 21-17 in de tweede set. Ook Michaela en Debbie worden “te lief” in de tweede set. Na een ruime overwinning in de eerste set (21-9) staan de dames met 14-20 achter in de tweede set. En vanaf dan kun je vrij gaan spelen, met in het achterhoofd de wetenschap dat een derde set dichtbij is. Nog wat puntjes proberen te sprokkelen en de tegenstanders nog wat angst aanjagen voor aanvang van deze derde set. Natuurlijk is er altijd nog een sprankje hoop dat de set nog “gestolen” kan worden. Debbie en Michaela zetten alles op alles, elke fout kan fataal zijn. Puntje voor puntje kruipen de dames richting de score van hun tegenstandsters. En dan staat het plots 20-20, en liggen alle mogelijkheden weer open. Zou het dan toch nog in twee sets gaan lukken? JAAA! De dames trekken de set naar zich toe met 22-20. Geen wedstrijd verloren, geen set verloren. Wat een goed begin van de competitie!